Den 1. juli 2022 trådte åpenhetsloven i kraft i Norge. Loven har som formål å fremme selskapers respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i produksjon av varer og levering av tjenester. I tillegg skal loven sikre at offentligheten får innsyn i hvordan selskaper identifiserer, håndterer og offentliggjør faktisk og potensiell negativ påvirkning på mennesker i hele verdikjeden.
Åpenhetsloven er basert på FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter og OECDs Retningslinjer for ansvarlig næringsliv for multinasjonale selskaper. Loven gjelder for store selskaper som opererer i Norge, inkludert svenske selskaper som opererer på det norske markedet.
Sentias arbeid med åpenhetsloven
Sentia er underlagt åpenhetsloven og støtter dens formål. Som en del av vårt ansvar jobber vi med å identifisere og håndtere risiko knyttet til brudd på menneskerettigheter og uetiske arbeidsforhold både i vår egen virksomhet og i leverandørkjeden.
Vi har etablert grunnleggende prosedyrer og etiske retningslinjer som styrer hvordan vi driver forretninger. Vi stiller også krav til våre samarbeidspartnere når det gjelder respekt for menneskerettigheter, arbeidsmiljø og rettferdige ansettelsesforhold. Arbeidet vårt er i tråd med OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv, og vi integrerer gradvis aktsomhetsprosessen i organisasjonen. Dette omfatter omfattende risikovurderinger, kontraktskrav og løpende dialog med leverandørene våre.
I tråd med lovens krav vil vi publisere vår første aktsomhetsrapport den 30. juni 2026, som deretter vil bli oppdatert årlig og gjort tilgjengelig her på nettstedet vårt.
Hvis du har spørsmål om vårt arbeid med åpenhetsloven eller ønsker mer informasjon, kan du kontakte oss på [email protected]. Vi forplikter oss til å svare innen tre uker.